Om webbplatsen

Webbplatsen innehåller
– applikationen "Familjenotiser" med i maj 2020 över 140.000 digitaliserade tidningssidor från lokaltidningar
– applikationen "Porträttfoton" är en databas med gamla porträttfoton. I maj 2020 fanns där över 25,000 porträtt som är sökbara utifrån en rad kriterier. Alla som har abonnemang kan ändra i beskrivningarna av foton och lägga upp nya foton. Den som ursprungligen lagt upp ett foto eller sist ändrat det får epost vid förändring. En del av fotona kan alla se i full storlek men för flertalet krävs ett abonnemang för att se annat än en miniatyr.
– applikationen "Övriga foton" innehåller vyer och andra foton som inte är porträtt. I övrigt som "Porträttfoton" utom att alla kan se alla foton i full storlek.
– applikationen "Dialektlexikon"
– arkivet för medlemstidningen Roten
– släktträd av allmänt intresse som ex. författarträdet
– dokumentationer som överlämnats till föreningen
– användardokumentationer under "Instruktioner"
– avsnittet "Spara bilder" som ger praktiska råd som hur du kopierar det du ser på skärmen och bearbetar bilder.
– länkar

Vissa sidor kräver abonnemang. Klickar du på en sådan länk utan att ännu ha identifierat dig så blir du automatiskt omdirigerad till en inloggningssida. Efter att ha fyllt i din e-post adress och lösenord så kan du klicka på en knapp för att fortsätta till begärd sida.

Abonnemanskrav är i menyn markerade med *. Krävs det dessutom ett abonnemang med administratörsbehörighet så är det markerat med **.

Om Familjenotiser

Skellefteåforskarna har här drivit tre stora projekt vars resultat du tar del av om du löser ett abonnemang enligt menyvalet här till vänster.

#1: Digitaliserade tidningssidor ur lokaltidningar

Alla sidor i alla tidningar är fotograferade i sin helhet. Undantaget är Norra Västerbotten där bara familjesidorna och sidor av extra stort intresse för släktforskning är fotograferade. Det pågår diskussioner med tidningen om att få tillstånd att fotografera alla sidor. I maj 2020 fanns 140,000 tidningssidor i arkivet

Ibland har man vid digitalisering hittat särskilt intressanta sidor. De hittar du under menyvalet "Tidningsfynd".

Sidorna söks utifrån datum och sidnummer enligt bild. Mer information hittar du i menyn under Instruktioner>Familjenotiser.

#2: Kartläggning av avlidna i kommunen

Föreningen har deltagit i projektet Sveriges Dödbok och kartlagt vilka som dog 1901-71. De uppgifterna är sökbara tillsammans med referens till tidningssida där dödsfallet annonserats. Se nedan.

#3: Referens till tidningssida 

Ett register har skapat över de personer som 1928-66 meddelats avlidna på NV:s familjesidor. Uppgiften har lagts samman med registret från arbetet med dödsboken. Resultatet är ett sökbart register innehållande nästan 71 000 personer.

Här nedan visas hur det filtreras fram de två personer vars efternamn innehöll "...sand ..." och som vid dödsfallet hade en adress i "....ersmark...": 

 

Vid klick på länk till tidningssidan så visas den. Inne i visningsläget kan det väljas en annan av personens sidor.